VoIP eli IP-puhe tarkoittaa samaa kuin Voice over Internet Protocol, joka tunnetaan paremmin lyhenteenä VoIP. Voice over IP merkitsee ääniliikenteen välittymistä Internet-pohjaisten verkkojen kautta.  IP-puhe on kattotermi tekniikalle, jonka avulla ääntä voidaan siirtää reaaliaikaisesti Internetin tai muun IP-protokollaa käyttävän verkon välityksellä. Internet-protokolla (IP) kehitettiin alun perin tiedonsiirtoa varten mutta menestyksekäs protokolla on sittemmin otettu käyttöön myös äänensiirrossa.

Puheen digitoiminen ja lähettäminen verkossa tietopaketteina on kaikkea muuta kuin uusi ajatus. Kaikkien tuntema gsm-matkapuhelinverkko lienee laajimmassa käytössä oleva sovellus.

IP-puhe helpottaa työtehtäviä ja mahdollistaa palveluita, joiden toteuttaminen perinteisen puhelinverkon kautta olisi liian hankalaa tai kallista:

  • Samalla laajakaistayhteydellä pystytään välittämään useita puheluita. Näin VoIP helpottaa uusien puhelimien lisäämistä yrityksiin.
  • VoIP-teknologian avulla ominaisuudet, joista puhelinyhtiöt tavallisesti veloittavat lisämaksuja, ovat kätevästi toteutettavissa (esim. puhelunvälitys, soittajan numeron näyttö tai automaattinen uudelleenvalinta).
  • VoIP-teknologia varmistaa viestinnän yhtenäisyyden, sillä se voidaan yhdistää muihin Internet-palveluihin, kuten videoneuvotteluihin ja pikaviesteihin.

Incoming search terms for the article:

Tagged with:

Filed under: Ip-puhe

Possibly related posts